Megalakult Milánó és Cortina d’Ampezzo koordinációs bizottsága

102

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) nyilvánosságra hozta a 2026-os téli olimpiáért felelős koordinációs testület összetételét. Az elnök a finn NOB-tag, Sari Essayah lett. A testület decemberben láthat munkához.

A nemi egyenlőség jegyében létrehozott csoportot a NOB olyan tagjai alkotják, akik nem szerepelnek a Végrehajtó Bizottságban. Mellettük a nemzetközi sportszövetségek, a nemzeti olimpiai bizottságok, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság, valamint a sportolók is képviseltetik magukat.

Az elnök, Sari Essayah korábban gyalogló volt: az 1992-es barcelonai, valamint az 1996-os atlantai olimpián is részt vett, 1993-ban és 1994-ben Finnország legjobb női sportolójának választották. Az 52 éves sportvezető 2016 óta a NOB tagja.

„Milánó és Cortina projektje teljesen összhangban van a 2020-as olimpiai agendával, és azzal a vízióval, melynek célja a játékok költségeinek csökkentése, a már meglévő létesítmények és tapasztalatok felhasználásával. A Sari Essayah vezetette Koordinációs Bizottság birtokában van a tudás és a képességek szükséges kombinációjának, így a helyi szervezőkkel együttműködve hozzájárulhat a projekt teljes potenciáljának kihasználásához. Kéz a kézben fognak dolgozni egy felejthetetlen élményért a sportolók és a szurkolók számára, és hogy egy kitörölhetetlen pozitív örökséget hagyjanak hátra” – mondta a kinevezésről Thomas Bach.

Essayah hozzátette, hogy nagyon hálás a feladatért, és mindent meg fog tenni, hogy a fenntarthatóság és az aktív társadalom eszméi mentén egy felejthetetlen játékok lebonyolításához járuljon hozzá.

A testület alakuló ülésére december 10-én és 11-én kerül sor. Az esemény kiemelten fontos a NOB számára, tekintve, hogy nagyban meghatározza majd a testület és a szervezőbizottság következő 7 évének viszonyát. A koordinációs csoport először 2020 első felében utazhat Észak-Olaszországba.

A szervezők szintén jelentős választást tartottak a napokban: az ötkarikás projekt ügyvezető igazgatója Vincenzo Novari lett. A 2026-os téli játékokat február 6. és 22. között rendezik majd.

forrás: olimpia.hu

- Hirdetés -