Milyen hatással van az édesburgonya az emberi szervezetre?

163

Az édesburgonyáról tudni lehet már, hogy egészséges, alacsony a glikémiás terhelése, sok benne a béta karotin, az A-vitamin elő anyaga, és nagyon finom is.

De mik azok a területek konkrétan ahol pozitív hatást fejt ki az édesburgonya?

Világszerte kutatják az édesburgonyát is, de főleg amerikai eredmények a hozzáférhetőek, ezért lesz most sok ilyen említve ebben az írásban. De előtte egy kis rendszertani és botanikai kitekintés a következő 3 bekezdésben.

A sokak által szeretett édesburgonya lehet édes, de nem burgonya vagy csicsóka. Ezek a pompás narancssárga gyökerek a Szulákfélék (Convolvulaceae) családjába és a Hajnalka (Ipomoea) nemzetségbe tartoznak, míg a burgonya a Burgonyafélék (Solanaceae) családba és Csucsor (Solamum) nemzetségbe. De mi van ebben a zöldségben, ami számít?

A raktározó gyökerek szerepe, hogy a növény számára kedvező időszakban tápanyagokat raktározzon, felkészülve egy kedvezőtlen időszakra, és amikor újra kedvezővé válnak a körülmények a raktározásra szolgáló képletekből éledjen újra. Egyfajta erőműként szolgálnak, a növekedéshez ezt mutatja, hogy színanyagokban és tápanyagokban gazdag.

“Az édesburgonya gumóját korábban módosult szárnak tekintették éppúgy, mint a burgonyáét. Az utóbbi időben terjedt el az a nézet, hogy az édesburgonya gumója éppúgy, mint a manióké és a gumós pillangósoké, megvastagodott gyökér, rajta rügy nem található.”
Forrás: Dr. Berényi Béla, Dr. Szabó Lajos, Növénytermesztés trópusokon-szubtrópusokon

De nézzük, milyen területeken számíthatunk egészségre pozitív hatásokkal:

 1. A szénhidrátot olyan formában tartalmaz, ami nem vált ki gyors vércukorszint emelkedést, majd annak zuhanását.
  A burgonyának ezzel szemben magas a glikémiás indexe, ami gyors vércukorszint emelkedést eredményez, erre a szervezet nagy adagú inzulintermeléssel reagál, és a sok inzulin hatására hirtelen leesik a vércukorszint, esetlegesen alacsonyabb is lesz a kívánatosnál. Az édesburgonyának alacsonyabb a glikémiás indexe, ami azt mutatja, hogy kevésbé emelkedik, majd zuhan a vércukorszint, egy elnyújtottabb görbét ír le az idő függvényében. Az American Journal of Clinical Nutrition szerint, ez jobb a cukorbetegség ellenőrzése szempontjából. Az édesburgonya mérsékelt mennyiségben segíthet, fenntartani az egészséges vércukorszintet még cukorbetegség esetén is.
 2. Az emésztőrendszer fertőzése esetén való fogyasztása jótékony hatással van, és segít a gyógyulásban.
  Egy kisebb édesburgonya (100-150 g) bőrével együtt, 4-6 gramm rostot tartalmaz, ami nem teszi a legmagasabb rostforrássá a növényvilágban, de ennek ellenére is jó hatással van az emésztésre és egy jó részét fedezi az ajánlott rostbevitelnek is. Az amerikai National Institute of Medicine szerint az ajánlott napi rostbevitel 21-25 gramm a nőknek, és 30-38 gramm a férfiaknak. A legtöbb ember azonban nem éri el ezt a szintet. A megfelelő rostbevitel csökkenti különböző betegségek kialakulásának kockázatát, ide értve a szívbetegséget, cukorbetegséget, székrekedést, diverticulitist. Ebből a szempontból jó a héjastól sült édesburgonya. Azonban az import édesburgonyát szinte minden esetben kezelik csírázás gátlóval, így szerintem jobb meghámozni azt, az általunk termeltet viszont bátran ajánlom héjastól is fogyasztani.
 3. Bizonyos rákos megbetegedések, megelőzhetők.
  A Harvard School of Public Health Department of Nutrition egy tanulmánya szerint a fiatalabb férfiak esetében a béta karotin védelmet nyújthat a prosztatarák kialakulásával szemben. Egy japán tanulmány pedig kimutatta, hogy a béta-karotin csökkenti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Az édesburgonya tartalmazza a legtöbb béta karotint a zöldségek és gyümölcsök között.
 4. Jutalom a szemnek.
  Minden, ami béta karotin nagyszerű a szemnek. Szemészek állítása szerint, az A-vitamin hiánya a foto receptorok külső szegmense romlik, ami károsítja a normális látást. Az édesburgonya magas antioxidáns szintje mellett a C és E-vitamin is kedves a szemnek és megakadályozza a degeneratív károsodást.
 1. Segít a PMS leküzdésében.
  Bár a mangán nagy mennyiségben már nem egészséges, a szakértők becslése szerint a lakosság egyharmadának nem éri el a mangánbevitele az ajánlott (RDI) szintet az étrendjükben. Egy tanulmány szerint 1-5,6 mg diétás mangán segített a PMS-es nőknek a hangulatváltozások és a görcsök csökkentésében.
 1. Egy áldás a szülés előtt.
  A növényi alapú vas, ami az édesburgonyában is található, potenciálisan növeli a termékenységet a Harvard Medical School szerint. Az A-vitamin és a béta karotin szintén fontos az egészséges hormon háztartás biztosításában, a terhesség és szoptatás alatt.
 1. Megszelídíti a gyulladást.
  Az édesburgonya egy jó kolin forrás. A kolin egy mikro tápanyag, ami a B-vitamin családba tartozik. A kolin könnyen elérhető tojásból és húsból, növényi forrást már nehezebb találni, de az édesburgonyára ebben is lehet számtani. A kolin segíti az alvást, az izommozgást, a tanulási és memória zavarokat csökkenti többek között, de a krónikus gyulladások leküzdésében is fontos szerepe van.
 1. Segít, hogy ne haljon meg!
  Felmérések mutatják, hogy a kálium átlagos bevitele 2-6 gramm, ez ugyan nem jelent hiányt az ajánlott bevitel alapján, de a Medical News Daily megjegyzi, hogy a magas káliumbevitel esetén, 20%-al csökken a halál kockázata minden halálokot tekintve! Az édesburgonya a magas káliumtartalmú növények közé tartozik, 500 mg káliumot tartalmaz egy közepes méretű édesburgonya.

Forrás: edesburgonya.bio

- Hirdetés -