MU: Lampard nem érti; Maguire nem titkolja – szavazás!

172

Hétfő este játszották az angol élvonal 26. fordulójának utolsó előtti mérkőzését, amelyen a Manchester United az idényben harmadszor is legyőzte a Chelsea-t, ezúttal Anthony Martial és Harry Maguire góljaival 2–0-ra. A találkozón több, a szurkolóknak napokig vitatémát szolgáltató jelenet is történt, amelyek közül a legnagyobb visszhangot talán Harry Maguire talpalása jelentette.

Persze, lehetett volna bőven válogatni, elvégre a VAR a Maguire-eset mellett még kétszer kibabrált a londoniakkal: Kurt Zouma gólját egy ütközés miatt vonta vissza Anthony Taylor játékvezető, majd Olivier Giroud találatát is videózás után vonta vissza a bíró.

A találkozó 21. percének történése volt, amikor Maguire és Michy Batshuayi az oldalvonal közelében csaptak össze egy labdáért, amit a United védője el is rúgott, ám a lendülettől mindketten elestek, és az angol védő az esés után a lehető legérzékenyebb helyen talppal megrúgta a Chelsea támadóját.

A mozdulat hatalmas felháborodást váltott ki – főleg a londoniakból, mert a kispadjuk előtt történt –, ám hiába a reklamálás és a videózás, Taylor sporttárs még sárga lapot sem adott az esetért.

„Teljesen egyértelmű, hogy ki kellett volna állítani Maguire-t. Ez nagyban megváltoztatta a mérkőzés képét. Ez egy kritikus döntés volt, nem is értem, hogy maradhatott el a piros lap. Pont az ilyen esetek miatt vezették be a VAR-t, hogy a játékvezetőnek legyen egy második lehetősége is visszanézni a történteket és más szögből is láthassa az eseményeket. Azt sem értem, hogy miért nem nézte vissza a játékvezető a monitoron” – mondta a mérkőzés után Frank Lampard, a Chelsea menedzsere.

„Ráadásul, Zouma gólja teljesen szabályos volt, nem kellett volna visszavonni. Giroud találatának érvénytelenítése egy kicsit lélekromboló volt, de azt már nevezhetjük a korábbi események következményének” – tért ki a másik két videózásra Lampard a Reuters jelentése szerint.

A Batshuayival való összecsapása után megszólalt Harry Maguire is, aki elmondta, nem a belga támadó férfiasságának bántalmazása volt a célja, ugyanakkor nem is titkolta a szándékot.

„Tudtam, hogy eltaláltam, de úgy éreztem, hogy rám fog esni, és a természetes reakcióm volt, hogy kinyújtottam felé a lábamat, hogy feltartsam, és csökkentsem a sebességét, amellyel rám esik. Abban a pillanatban, ahogy kinyújtottam a lábam, tudtam, hogy eltalálom majd, de nem volt szándékom, hogy megrúgjam, vagy sérülést, fájdalmat okozzak neki. Az eset a stoplik miatt talán rosszabbul nézett ki, mint volt valójában, de elnézést kértem tőle, és a játékvezető is helyesen értelmezte a látottakat” – mondta a mérkőzés lefújása után a csapata második gólját szerző Maguire.

Az esettel kapcsolatban megszólalt Mark Clattenburg korábbi FIFA-játékvezető, aki többek között a 2016-os Euórpa-bajnokság döntőjében is bíráskodott. A 44 éves szakember Lamparddal egy véleményen van, szerinte Anthony Taylornak ki kellett volna mennie megnézni az esetet a pályaszéli monitorhoz.

„Elsőre én is Maguire véleményét támogattam volna, mondván valóban tompítani akarta az esést, de a visszajátszások megnézése után már egyértelmű, hogy történt a részéről egy második mozdulat is a jobb lábával Batshuayi irányába, amit elkerülhetett volna, ezért egyértelműen piros lapot kellett volna kapnia. A VAR-szobában megnézték az esetet, de nem tartották nyilvánvaló hibának a játékvezetőtől a lap elmaradását, és pont ez a probléma ezzel a rendszerrel: ilyen következetlenséget rejt magában” – idézte a givemesport.com a szakembert, aki azonban kitért egy hasonló decemberi esetre is, ahol szintén Anthony Taylor volt a középpontban.

A karácsony előtt lejátszott Tottenham–Chelsea meccsen Taylor egy hasonló megmozdulás után kiment a pálya szélére videózni és a felvétel megtekintését követőenkiállította Szon Hung Mint, a Tottenham dél-koreai légiósát, miután hasba rúgta Antonio Rüdigert.

„Biztos vagyok benne, hogy akkor látta a második mozdulatot, most viszont nem, és úgy gondolom, ezért nem ment ki megnézni a visszajátszást. Ha megtette volna, akkor biztosan nem marad el a nyilvánvaló piros lap” – vélte Clattenburg.

ANGOL PREMIER LEAGUE
26. FORDULÓ
Chelsea–Manchester United 0–2
 (Martial 45., Maguire 66.)

forrás: nso.hu

- Hirdetés -