Nagy műanyag ígéret – a fenntarhatóbb sportért kampányol a brit olimpiai bajnok

142

Az olimpiai bajnok, Hannah Mills bemutatta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által támogatott #bigplasticpledge (nagy műanyag ígéret) kampányát.

Hannah Mills, a 2016-os riói olimpia vitorlás bajnoka bemutatta legújabb környezetvédelmi kezdeményezését, ami a „Big Plastic Pledge” névre hallgat. Az új kampány a sportolókat és a szurkolókat szeretné összefogásra bíztatni a műanyagszennyezés ellen. Az olimpiai bajnok kezdeményezését a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is támogatja.

A „Big Plastic Pledge” arra hívja fel a sportolók és szurkolók figyelmét, hogy próbálják meg a hétköznapjaikban csökkenteni az egyszer használatos műanyagok alkalmazását azáltal, hogy elköteleződnek a kezdeményezésben bemutatott 3 tevékenység közül az egyik mellett. A kampány három lehetőséget is felvázol, mint például újratölthető kulacsok használata, műanyag csomagolás mellőzése és a sportklubok, valamint a sportrendezvény szervezőinek a figyelmének felhívása arra, hogy próbáljanak az egyszer használatos műanyag helyett más alternatívákat alkalmazni.

A brit Hannah Mills a kampány kezdeményezője, a londoni olimpián ezüst-, a riói játékokon pedig aranyérmet szerzett a vitorlázók között. Hannah továbbá kétszeres világbajnoknak is mondhatja magát, mivel 2012-ben és 2019-ben is ő nyerte a nők 470-es versenyszámát.

Hannah vitorlázóként elsőkézből tapasztalta meg az elszomorító tényt, hogy a műanyagszennyezés milyen hatással van a világ óceánjaira. Ezek a szörnyű tapasztalatok sarkalták arra, hogy elindítsa kampányát.

„Úgy gondolom, hogy mi sportolók rendelkezünk széleskörű platformokkal, amit arra kell használnunk, hogy megváltoztassuk az emberek szokásait, és többet követeljünk a sportesemények szervezőitől. Ha összefogunk, akkor a hangunk olyan erős lehet, amivel tényleg sikerülhet az emberek hozzáállásán globális szinten változtatnunk” – mondta a britek olimpiai bajnoka.

Az emberiség évente 300 millió tonna műanyagot termel, aminek fele egyszer kerül csak felhasználásra. Nyolc millió tonna plasztik kerül évente a tengerekbe, ami nem csak a vízi élővilágot veszélyezteti, hanem az emberek élelmiszerbiztonságát és egészségét is. A műanyagszennyezés több sportra is nagy hatással van: többek között a szörfre, vitorlázásra, kerékpározásra, futásra, síelésre és a túrázásra.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság, mint az olimpiai mozgalom vezetője útmutatásával és támogatásával segíti a nemzetközi sportszövetségeket, a nemzeti olimpiai bizottságokat és a sportolókat abban, hogy a műanyagszennyezés és már fentarthatósági kezdeményezések mellett kiálljanak.

2018 júniusában a Nemzetközi Olimpiai Bizottság csatlakozott az ENSZ környezetvédelmi programjához, ami a műanyagszennyezés ellen harcol és az olimpiai mozgalom többi tagját is az ehhez való csatlakozásra buzdítja. Tizenegy nemzetközi sportszövetség, négy nemzeti olimpiai bizottság, több NOB-szponzor, valamint a tokiói olimpián a szörfversenyeknek otthont adó Ichinomiya városa is csatlakozott már a kezdeményezéshez.

A fentarthatóság az egyik kulcsfontosságú eleme az olimpiai mozgalom „sporton keresztül jobb jövőt építeni” víziójának. Továbbá ez az egyike az „Olympic Agenda 2020” három alappillérének, ami a jövő olimpiáinak a stratégiáját fogalmazza meg.

forrás: olimpia.hu

- Hirdetés -