Nem sikerült a pontszerzés, egygólos vereség Szlovákia ellen

32

A csapatok sokáig nem bírtak egymással, a mezőnyben harcoltak, de gólt több mint egy órán keresztül nem szereztek a Magyarország-Szlovákia Eb-selejtező mérkőzésen. A 68. percben aztán Szlovákia törte meg a gólcsendet, és ellenfelünk végül 2-1-re győzni tudott az Illovszky-stadionban megrendezett összecsapáson.

Huszadik alkalommal mérkőzött meg a magyar női válogatott Szlovákia legjobbjaival. Az eredetileg 2021-re kiírt, ám a koronavírus-járvány által felborított nemzetközi versenynaptárban végül 2022-re halasztott női Európa-bajnokság selejtezőcsoportjának harmadik helyének megszerzése volt mindkét csapat célja Budapesten, az Illovszky Rudolf Stadionban.

Az egymás elleni első mérkőzésen, tavaly novemberben, Szlovákiában 0–0-t játszottak a válogatottak. Markó Edina csapata a selejtezősorozatban ezen kívül eddig kétszer kikapott a világelithez tartozó svéd együttestől, vereséget szenvedett Izlandon, illetve kétszer is nagy gólkülönbséggel ütötte ki Lettországot. Az október 23-i találkozót követően, az utolsó fordulóban, december 1-jén Izland vendégeskedik Magyarországon.

Az utolsó, lettországi selejtezőhöz képest Markó Edina szövetségi kapitány négy helyen változtatott kezdőcsapatán: a kapuban ismét a svédek ellen pirosat kapó, így Lettországban nem szereplő Bíró Barbara állt; illetve visszatérhettek azok a játékosok is, akik a szeptemberi külföldi túrára koronavírusos esetek miatt nem tarthattak a csapattal, közülük Szemán-Tóth Barbara, Turányi Lilla és Vágó Fanni kapott helyet a kezdőben. Többeket viszont nélkülöznie kellett Markó Edinának, nem tudott a csapathoz csatlakozni például a három Bundesliga-játékos, Csiszár Henrietta, Süle Dóra és Jakabfi Zsanett sem. Ezzel szemben a szlovákok legerősebb keretükkel érkeztek Budapestre.

A mérkőzést megelőzően a szövetségi kapitány többször is hangsúlyozta, a szlovák és a magyar válogatott nagyon hasonló erőt és játékstílust képvisel.

A találkozó elején is ezt láthattuk, a csapatok leginkább mezőnyben birkóztak egymással, komoly helyzetet viszont nem tudtak kialakítani. Kiegyenlített játékot láthattunk, szögletből, néhány perccel később pedig Csiki Anna beadásból próbálkozhattunk, de kapura lövésig nem jutottunk el. A szlovákok először a 22. percben kíséreltek meg gólt szerezni, jó 30 méterről, de a labda elkerülte Bíró Barbara kapuját, ahogy nem sokkal később egy beadásból sem voltak sikeresek. Csapatunk többször is Vágó Fanni kiugratásával igyekezett helyzetbe kerülni, de az asszisztens rendre lest intett, vagy a passz volt pontatlan. Az első félidő kaput eltaláló lövés nélkül ért véget.

A szünetben egyik kapitány sem cserélt. A játékrész szinte azonnal szlovák helyzettel kezdődött, de a felső kapufa kisegített minket Hmirová lövésénél. A továbbiakban az első 45 perchez hasonló játékot hozott a félidő.

Egy óra elteltével a nemrég Portugáliába igazoló Magyarics Zoé beállításával igyekezett frissíteni a csapaton Markó Edina.

A 68. percen aztán megszerezte a vezetést Szlovákia: egy labdavesztésből meg tudott indulni ellenfelünk a szélen, a passz tökéletes ütemben érkezett Hmirová elé, aki ezúttal gólra váltotta a helyzetet (0–1).

Markó Edina cserével reagált a kapott gólra, beállt a fiatal ferencvárosi Pusztai Sára Zágor Bernadett helyére.

Bár egyik csapat sem volt különösebben veszélyes, a 80. percben egy szabadrúgást követően nem tudtunk felszabadítani, amit Mikolajova használt ki, és szerezte meg a vendégek második találatát (0–2).

A mérkőzés hajrájára még beszállt Kocsán Petra (Zeller Dóra) és Nagy Virág (Fenyvesi Evelin) is.

A csapat nem adta fel, és a hosszabbítás legvégén kozmetikázott az eredményen: Csiki Anna passzából Pusztai Sára volt a gólszerzőnk (1–2). 

A végeredmény is ez maradt, és a Budapesten szerzett 3 ponttal immár hozzánk hasonlóan a szlovákok is 7 pontot gyűjtöttek, bár ők kettővel kevesebb mérkőzést játszottak. A csoportot Svédország vezeti (13 pont), Izland a második (13), Szlovákia a harmadik (7 pont), Magyarország (7 pont) a negyedik, a sereghajtó pedig Lettország (0 pont).

 Az első félidőben védekezésben meg tudtuk valósítani, amit elterveztünk. A támadójátékunkban azonban sok volt a pontatlanság, nem tudtunk úgy odaérni a kapu elé, ahogy szerettünk volna, ezért gondoltuk, hogy váltásra van szükség. Nem voltunk olyan formában, ami hozta volna a helyzeteket, de nem akarok kifogásokat keresni. Tetszett, hogy végig tudtunk küzdeni és szépítettünk, de ez alap kell, hogy legyen egy válogatottnál – értékelt a mérkőzést követően Markó Edina.

A csapat kapitánya, Vágó Fanni pedig így fogalmazott:

– Nagyon szomorú vagyok, nem érdemeltünk győzelmet. Bátortalanul játszottunk, így nem lehet gólokat rúgni. Az összes második labdát megszerezték, kontráztak, veszélyesebbek voltak. Mi nem mertük megfutni a mélységi beindulásokat.

Az ötödik válogatott mérkőzésén már harmadik gólját szerző Pusztai Sára szintén a pontatlanságot és a későn érkező gólt okolta:

– Kemény ellenfél volt a szlovák, de nem annyira, hogy ne tudtunk volna nyerni, ha előbb jön ez a gól. Nem fognám a vereséget a hiányzásokra, úgy kell megoldani a meccset, ahányan vagyunk. Kapkodtunk, pontatlanok voltunk.

forrás: mlsz.hu

- Hirdetés -