Olimpiai agora Tokióban

171

A tokiói játékok szervezői „olimpiai agora” néven egy ókori görög hagyományt elevenítenének fel, és öltöztetnének modern köntösbe. A különleges projekt megvalósításáért a Kultúra és Örökség Olimpiai Alapítványa felel.

Az antik görög városokban az agora a polisz kereskedelmi, társasági és kulturális központját jelentette: itt helyezkedett el a piac és a szakrális építmények, de közvetlen környezetükben gyakran színházak és iskolák is találhatóak voltak. Az emberek itt gyűltek össze, enni, inni, énekelni, vásárolni, vagy csak megvitatni az élet nagy dolgait. Tokióban az agora Nihonbashi kerületében kerül majd kialakításra, és április 24-től augusztus 16-ig lesz látogatható. Itt a sport és a kultúra kapcsolatát emelhetik ki a szervezők, miközben fényes kijelzőkön mutatják be az olimpiai mozgalom társadalmi hatásait. A cél interkulturális diskurzus kezdeményezése, melyből a látogatók mind a valós fizikai térben, mind a közösségi médiában kivehetik a részüket.

A kiállításokra és különböző interaktív programokra Nihonbashi központjától gyalogosan is megközelíthető távolságban fekvő kültéri és beltéri helyszíneken kerülhet sor. A felhozatalban olyan eseményeket találunk, mint a játékok korábbi fáklyáit és érmeit bemutató tárlat, az olimpiai kultúrtörténeti kiállítás, vagy az edukációs túrák és workshopok. Az 5 hónap alatt előadások és koncertek is színesítik majd az agorát, valamint a sportolóknak is lehetőségük lesz kiélni kreativitásukat.

Az olimpiai agora projektjét a Nemzetközi Olimpiai Bizottság vezeti, a 2020-as agenda ötkarikás alapelvei mentén. A felelős testület a Kultúra és Örökség Olimpiai Alapítványa.

„Ezekkel az innovatív művészi, kulturális és oktató programokkal és installációkkal képesek leszünk terjeszteni az olimpiai mozgalom vízióját, és egy jobb világot építhetünk a sport közösségkovácsoló ereje által” – mondta az Angelita Teo, az alapítvány igazgatója.

forrás: olimpia.hu

- Hirdetés -