Olimpiai álom a művészet jegyében

194

A 2020-as ifjúsági olimpia érmeinek tervezését a szervezőbizottság fiatal művészek kezébe adta, ezáltal is fokozva a korosztály bevonását a játékokba. A győztes dizájn tervezőjével, az új-zélandi Zakea Page-dzsel az olympic.org készített riportot.

Minden olimpikon legnagyobb álma aranyéremmel a nyakában állni a dobogó tetején. Arról ugyanakkor könnyen megfeledkezünk, hogy mekkora munka és tervezés árán jönnek létre az egyetemes sportélet legfontosabb elismerései.

Zakea Page egy fiatal művész Új-Zélandról. Először 2018-ban Buenos Aires-ben hallott az ifjúsági olimpiák (YOG) medáltervező versenyeiről, alig egy évvel később pedig már azzal a pályaművel állt elő, amely a 2020-as téli YOG győztes pályázata lett. Page egészen kiskora óta követte a játékokat, most pedig azzal, hogy letette kézjegyét az olimpiai mozgalomban, álmait is üldözőbe veheti.

„Először 2008-ban néztem az olimpiát, amikor a pekingi játékok gyeplabda versenyeire tévedt a szemem, és azt gondoltam, hogy Új-Zélandért akarok játszani, és képviselni hazámat. Nagyon inspirálóak voltak számomra a játékok, miközben felnőttem, és sportolóként mindig is az olimpiai érem lett az álmom” – emlékezett vissza Page.

Nomád gyermekkora alatt Page tehetséges fiatal sportolónak számított, gyeplabdában pedig Vietnám nemzeti csapatát is erősítette. Egy ponton azonban döntenie kellett, hogy a sportra, vagy másik szenvedélyére, a művészetre fókuszáljon. A lehető legjobb döntést kellett meghoznia.

„Arra jöttem rá, hogy igyekeztem magas szinten teljesíteni a sportban és a művészetben is, de úgy éreztem, sem a szükséges művészi ajánlataimhoz és kiállításaimhoz, sem a gyeplabda kezdőcsapathoz nem kerülök közelebb. Tavaly meghoztam egy döntést, és azt hittem, az olimpiai álom véget ért.”

Végül nem lett igaza. Döntésének köszönhetően új aspektusból léphetett be az olimpia körforgásába. Miután 2018-ban lecsúszott a győzelemről, idén erőfeszítései kifizetődtek, és az ő mintázatai szerepelhetnek majd a lausanne-i érmeken.

„Eléggé kikészített a legutóbbi vereségem, és később egész évben, a vereség pillanatától kezdve csak a tervezés a fejemben. Különböző dizájnok néztek rám vissza az utcán, amiket használhatnék, poszterek, melyekről inspirálódhattam. Folyamatosan visszatért a gondolat a fejembe, én pedig igyekeztem kitalálni az egészet”.

Végül megtalálta az ihletet, tervét pedig egy szakmai zsűri értékelte, melynek tagja volt Virginie Faivre, a játékok szervezőbizottságának elnöke is. Összesen 60 nemzet csaknem 300 tervezete érkezett a pályázatra.

Page munkája a „Szépség a sokféleségben” címet viseli, és egy jeges spirált jelenít meg, amely „a tisztelet, a barátság és a kiválóság kultúráját” jelképezi. Page januárban Lausanne-ba utazik majd, és egy saját éremkészletet is átvehet a játékok helyszínén. Álma mindig is országának képviselete volt az olimpiai színtéren, amit most teljesített, még ha nem is a megszokott módon. Azonban az álmodozással most sem állt le. Az új-zélandi hálás azért, hogy az érmeit választották, a jövőben viszont még magasabbra tenné a lécet.

„Az álmom, hogy az olimpiai játékok nyitóünnepségén az én művészi koncepciómat mutassák be. Ez a legfontosabb életcélom.”

forrás: olimpia.hu

- Hirdetés -