Olimpiai csúcs Lausanne-ban – terítéken a mozgalom jövője

165

Az ötkarikás mozgalom vezetői, prominensei a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szervezésében Lausanne-ban gyűltek össze a 8. olimpiai csúcstalálkozó alkalmából, hogy megvitassák a sportélet legfontosabb kérdéseit. Az eseményen a NOB-elnök Thomas Bach mellett az alelnökök is részt vett, valamint a NOB Végrehajtó Bizottsága, a nemzetközi sportszövetségek krémje, illetve a kínai, az orosz és az amerikai nemzeti olimpiai bizottság is képviseltette magát.

A sportolók védelmében

A kétnapos találkozó első témája a sportolók támogatása és érdekképviselete volt. Az eseményen deklarálták, hogy a sportolók képezik az olimpiai mozgalom szívét, ezért a NOB bevételei 90%-át visszaforgatja az olimpiai sportközegbe. Ez a legutóbbi olimpiai ciklus esetén 5 milliárd amerikai dollárt jelent, amelyet a szervezőbizottságok, a sportolók és nemzeti olimpiai bizottságaik, valamint nemzetközi sportszövetségek kapnak meg. A támogatási formák közé tartoznak a doppingellenes programok, az orvosi támogatások, a zaklatás és erőszak megelőzése, az edzői továbbképzések, valamint a visszavonulás utáni karrierlehetőségek biztosítása.

A gazdasági modell struktúrája a globális szolidaritásra épül. Ez nagyban különbözik a tisztán kereskedelmi célú szervezetekétől, és fontos, hogy ezt az eltérést megfelelően sikerüljön kommunikálni a sportolók és az állami hatóságok felé. A résztvevők abban is egyetértettek, hogy az olimpiai mozgalom tisztaságát és átláthatóságát is biztosítani kell, ezen pedig a nemzetközi szövetségeknek és a nemzeti olimpiai bizottságoknak is dolgozniuk kell.

Cél a politikai semlegesség

Korábban Thomas Bach hosszan beszélt a sport és a politika viszonyáról, illetve az olimpiai mozgalom politikai semlegességéről. A téma a találkozón is előkerült: a cél természetesen a béke terjesztése a szembenálló felek között, és a politikai döntések kizárása a sportéletből.

Tokió 2020

A 2020-as olimpiával kapcsolatban egyetértés született abban, hogy az előkészületek megfelelő ütemben haladnak. Ehhez kapcsolódóan már a 200 ezret is meghaladta az önkéntességre jelentkezők száma, csak Japánban 8 millióan regisztráltak belépőkért, az ország marketingprogramja pedig folyamatosan rekordokat dönt. A játékok minden korábbinál fiatalosabb, városiasabb és nemileg kiegyenlítettebb lesz – a nők aránya a 49%-ot is eléri majd. A program is forradalminak mondható: 4 új sportág is bemutatkozik majd a gördeszka, a hullámlovaglás, a falmászás és a karate képében, a baseball pedig 12 év után kerül vissza a játékok felhozatalába. A szakágak között olyan fiatalos debütálókat találunk, mint a 3×3-as kosárlabda.

A NOB fenntarthatósági elköteleződésének köszönhetően a játékok erős környezetvédelmi tervvel rendelkezik, amely a szén-dioxid-kibocsátás minimalizálását és az örökség mibenlétét is magában foglalja.

Harc a dopping ellen

Az eseményen Sir Craig Reedie elnökként képviselte a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséget, a WADA-t. Valérie Fourneyron, a Nemzetközi Doppingtesztelő Bizottság (ITA) vezetője szintén jelen volt ezen a megbeszélésen. A téma többek között az oroszokat övező doppingbotrány volt. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a történtek után a lehető legsúlyosabb szankciót kell kiszabni a vétkesek számára. Az orosz szerveknek nyilvánosságra kell hozniuk a doppingügyek nyers adatait, ezáltal biztosítva a szabálysértők igazságos ítéletét, és a tiszta sportolók védelmét. A résztvevők észrevételei összhangban voltak a NOB kapcsolódó november végi közleményével.

A NOB a történtek után további 10 millió dollárral fogja támogatni a doppingellenes mozgalmakat, 2,5 millióval a kapcsolódó kutatási fejlesztéseket, valamint további 2,5 millióval a WADA vizsgálóbizottságát. Ezenfelül az ötkarikás testület kezdeményezte a minták hosszabb távú tárolását, ami lehetőséget biztosítana az ügyek későbbi újravizsgálására, illetve egy új DNS-szekvenálási technikát is a gyakorlatba iktatnának a továbbiakban. A WADA elnöke emellett örömmel fogadta, hogy a tokiói olimpia doppingellenőrzése az eddigi legátfogóbb a játékok történetében.

A globális sport jövője

Francesco Ricci Bitti, a Nyári Olimpiai Sportágak Nemzetközi Szövetségének (ASOIF) elnöke „A globális sport jövője” címmel tartott előadást. Az olasz sportvezető a nemzetközi szövetségek oktatásban, doppingellenességben és szociális programokban betöltendő szerepére is kitért, valamint leszögezte, hogy azoknak példát kell mutatniuk a média, a kormányzatok, a cégek és a nagyközönség felé is, miközben a sport integritását védik.

E-sport

Az olimpiai csúcs előadói között volt David Lappartient, a Nemzetközi Kerékpáros Unió (UCI) elnöke is, aki az e-sporttal való kapcsolat fokozásáról és az olimpiai értékek átemeléséről beszélt. A résztvevők két témában jutottak közös nevezőre: támogatni fogják a virtuális sportágakkal való komolyabb együttműködést (köszönhetően a kiterjesztett valóság technikájának, amely által az e-sport egyre fizikálisabbá válik), ezzel párhuzamosan pedig míg az olimpiai bizottság a különböző sportágak virtuális kipróbálására is lehetőséget biztosít majd, az e-sportolók és szövetségeik népszerűsíteni fogják az egészséges életmódot, a sport fontosságát, és az olimpiai értékeket is.

Digitális nyitás

Utolsó pontként fontos kiemelni, hogy a csúcstalálkozón konszenzus született egy egységes digitális stratégia kialakításáról. A sportvilágnak alkalmazkodnia kell a technológiai újításokhoz, különös tekintettel a versenyszervezésre és a kommunikációra. A cél a lehető leghatékonyabb online jelenlét kialakítása a fenntarthatóság keretein belül, illetve a sportolók, a szövetségek és a szurkolók közötti kapcsolat fejlesztése.

forrás: olimpia.hu

- Hirdetés -