Orbán-dupla, Holman-gól – magabiztos győzelem Bakuban

108

Férfi A-válogatottunk teljesítette a bakui küldetést: 3-1-re legyőzte idegenben Azerbajdzsánt harmadik Eb-selejtezőjén. Willi Orbán duplázott, Holman Dávid debütáló meccsén gólt szerzett.

A magyar válogatott két forduló után három ponttal állt Eb-selejtező csoportjában, míg az azeri együttes egyetlen korábbi meccsén nem szerzett pontot, de alaposan megnehezítette idegenben a horvátok dolgát.

Marco Rossi szövetségi kapitány nagy meglepetést nem okozott a kezdőcsapat összetételével, Gulácsi Péter előtt Lovrencsics Gergő, Baráth Botond, Willi Orbán és Korhut Mihály kapott szerepet, a középpálya tengelyében három fiatal játékos, Nagy Ádám, Szoboszlai Dominik és Kleinheisler László kapott szerepet, a támadószekciót a 101. válogatott meccsén pályára lépő csapatkapitány, Dzsudzsák Balázs, Szalai Ádám és Nagy Dominik alkották.

A magyar válogatott kezdte aktívabban a mérkőzést, az első 10 percben néhány szöglet és szabadrúgás jelezte mezőnyfölényünket, de komolyabb gólhelyzetig nem jutottunk el.

Az első lehetőséget azonban máris gólra váltottuk, a 18. percben Dzsudzsák Balázs jobb oldali szabadrúgását követően Willi Orbán érkezett tökéletesen a beadásra, és 4 méterről a kapu közepébe fejelt (0-1).

A gól után nem változott sokat a játék képe, az azeriek próbáltak valamivel többet támadni, de túl nagy kockázatot nem vállalatak, és támadójátékuk nem volt igazán hatékony, legnagyobb lehetőségüket egy szögletből dolgozták ki. A magyar csapat is vezetett néhány ígéretes akciót, ám újabb gólt nem szerzett a szünetig – egygólos előnnyel zártuk a félidőt.

A második játékrészt magyar lövések vezették fel: előbb Kleinheisler László célzott kevéssel a jobb kapufa mellé, majd Dzsudzsák szabadrúgását védte bravúrral a hazai kapus, végül Kleinheisler próbálkozásánál is a kapus védett nagyot. Az 53. percben azonban már senki sem segítette ki a hazaiakat, Dzsudzsák jobb oldali szöglete után nem tudtak felszabadítani az azeriek, Baráth kapura pöckölte a labdát, valószínűleg már ez is gól lett volna, de Orbán egy lépésről a hálóba továbbított (0-2)!

Nem sokkal később Holman Dávid állt be Szoboszlai Dominik helyére, a Slovan Bratislava légiósa ezen a meccsen debütált a válogatottban. Egy perccel később Dzsudzsák lőtt sistergős kapufát szabadrúgásból.

A 69. percben váratlanul szépítettek a hazaiak, egy bal oldali akció végén Ramazanov lövését még vetődve védte Gulácsi Péter, de a kipattanóra érkezett Mahir Madatov és közelről a hálóba lőtt (1-2). Nem sokáig kellett izgulnunk, mert az azeriek védelme a góljuk utáni első akció során fellazult, Nagy Dominik az alapvonal közeléből visszajátszott Kleinheislernek, ő lekészített az érkező Holmannak, a csereként beállt középpályás pedig a 12 méterről kíméletlenül és védhetetlenül a bal felső sarokba bombázott (1-3).

A hajrához közeledve az azeriek érthetően igyekeztek a támadásokat erőltetni, de nagy nyomás alá nem tudták helyezni a kapunkat, magabiztosan tartottuk az előnyt. A lefújásig gól nem született (Marco Rossit viszont elküldte a kispadtól a játékvezető), így a mieink magabiztosan megnyerték a mérkőzést, és átvették a vezetést a csoportban, miután a horvátok 2-1-re legyőzték a mieink keddi ellenfelét, a walesi együttest.

Forrás:mlsz.hu

- Hirdetés -