Ötven esztendős Kovács Iván

216

Szombaton ünnepli 50. születésnapját Kovács Iván (jobbra) világ- és Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes párbajtőrvívó, edző, szövetségi kapitány, aki kerekesszékes vívók és öttusázók mellett is sikeres mester tud lenni. Öt olimpián vett részt. Számos kiemelkedő nemzetközi dobogós eredményét egyéni és csapatversenyben is jegyzi; olimpiákon, világ- és Európa-bajnokságokon összesen 17 érmet gyűjtött.

Kovács Iván 1970. február 8-án született Budapesten. A sportággal 1979-ben ismerkedett meg; sikereit az MTK, majd a BVSC színeiben érte el. Edzője Udvarhelyi Gábor volt. 1991-ben a Budapesti vívóvilágbajnoságon, 21 évesen robbant be a világ élmezőnyébe, akkor párbajtőr egyéniben bronzérmes lett, abban az évben Európa legjobbjaként is ünnepelték. Egy évvel később, a barcelonai olimpián csapatban (a nyitóképen balról Kulcsár Krisztiánnal, Totola Gáborral, Kolczonay Ernővel és Hegedűs Ferenccel) ezüstérmes lett, ezt a sikert 2004-ben Athénban (Boczkó Gáborral, Imre Gézával és Kulcsár Krisztiánnal) megismételte. Öt olimpián vett részt, jegyez 4., 5. és 6. pontszerző helyezést is.

Világbajnokságokon 2 arany- és 4 bronzérmet; Európa-bajnokságokon 5 arany-, 2-2 ezüst- és bronzérmet nyert. Együttesével győzelmet szerzett a fukuokai Universiadén is. A párbajtőrcsapattal 2008-ban, 38 esztendősen is dobogóra tudott állni, akkor ezüstöt akaszttak a nyakába – előtte egy évvel pedig Európa-bajnok lett.

Sportolói pályafutását követően sem távolodott el a vívástól. Még aktív korában, a kilenvcenes években elvégezte a TF szakedzői szakát. Edzőként is sikeres. A Magyar Vívó Szövetségben női párbajtőr vezetőedző és tagja a párbajtőr fegyvernemi szakági bizottságnak is. Sikereket tudhat kerekesszékes vívók szövetségi kapitányaként – világbajnoki címet és öt paralimpiai érmet szerzett -, valamint válogatott öttusázók – köztük az olimpiai bronzérmes Marosi Ádám és az ifjúsági olimpiai ezüstérmes Zs. Tóth Anna – felkészítése, eredményessége terén is; továbbá egyengeti a BVSC párbajtőrözőinek is a vívópályafutását.

Isten éltesse!

forrás: olimpia.hu

 

- Hirdetés -