HOZZÁVALÓK
- A tortához:
- 10 dkg dió (+ a szóráshoz)
- 4 db tojás
- 2 tk sütőpor
- 35 dkg sárgarépa
- 14 dkg liszt
- 14 dkg rétesliszt
- 1,5 dl napraforgóolaj
- 30 dkg barna cukor
- 2 tk vaníliás cukor
- 1 tk fahéj
- 1 csipetnyi só
- vaj
- A krémhez:
- 5 dkg vaj
- 25 dkg krémsajt
- 1 rúd vanília (kikapart belseje)
- 1 db citrom héja
- 20 dkg porcukor
ELKÉSZÍTÉS
- A diót száraz serpenyőben megpirítjuk, majd amikor már kellően illatozik, deszkára halmozzuk, és durvára vágjuk. A megpucolt répát lereszeljük. Egy mély tálba öntjük a liszteket, hozzákeverjük a sütőport, a fahéjat és a sót.
- Habosra verjük a tojásokat, a cukrot, és a vaníliás cukrot, majd hozzákeverjük az olajat. Hozzáöntjük a lisztes keveréket, és alaposan összekeverjük. Ezután hozzáadjuk a lecsöpögtetett sárgarépát és a diót. Alaposan összeforgatjuk, majd kivajazott tortaformába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. A tortát kihűtjük, majd hosszában félbevágjuk.
- A nem túl hideg vajat a krémsajttal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a vanília kikapart belsejét, a héjat és a porcukrot. Alaposan elkeverjük, majd megkenjük a krémmel a torta alsó részét. Rátesszük a tetejét, és körbekenjük a maradék krémmel, és néhány órára a hűtőben tesszük. Dióval megszórva kínáljuk.
Forrás: mindmegette.hu