Sportdiplomáciai csúcs Helsinkiben, a nemi egyenlőség jegyében

112

November 18. és 20. között a finnországi Helsinkiben került sor a New Leaders Program (NOB Új Vezetők Program) záróeseményére. A projekt célja a nemi egyenlőség elősegítése és a női vezetők támogatása volt az olimpiai mozgalomban. Magyar részről a MOB elnöke, Kulcsár Krisztián, valamint Fodor Anett, a MOB Nők a Sportban Bizottságának tagja vett részt a rendezvényen.

Az eseménysorozat a Finn Olimpiai Bizottság, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), valamint az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) égisze alatt jött létre. A helsinki a 4. találkozó volt a sorban: korábban Litvániában, Írországban és Azerbajdzsánban került sor hasonlóra. A rendezvényen olyan nevek szólaltak fel, mint Thomas Bach, a NOB elnöke, Janez Kocijancic, az EOC első embere, vagy Virginie Faivre, a lausanne-i ifjúsági olimpia szervezőbizottságának vezetője.

A workshopok és előadások fő témája a nemi egyenlőség elősegítése és a női vezetők támogatása volt. Az üzleti és sportolói vonatkozások mellett megoldási javaslatok és akciótervek is előkerültek. A nemzeti olimpiai bizottságok és a nemzetközi sportszövetségek képviselői mellett a sportélet női vezetői, valamint a sportról kívülről érkező, nemi egyenlőségért harcoló szakemberek is ott voltak a finn fővárosban.

Elsőként Thomas Bach szólalhatott fel, aki nyitóbeszédében kitért arra, hogy a NOB-ban soha korábban nem volt olyan magas a nők aránya, mint most, a bizottságokban pedig 2013 óta megduplázódott a számuk. „A 2020-as tokiói olimpiára a játékok nemi egyenlőségét is elérjük: csaknem 49% lesz majd a női sportolók aránya, ami a legmagasabb lesz az olimpiák eddigi történetében” – tette hozzá a korábbi olimpiai bajnok vívó.

forrás: olimpia.hu

- Hirdetés -