TOFU – AZ IGAZI CSODASZER

103
A tofut, más néven a szójababsajtot a távol-keleti konyhaművészet ismertette meg velünk. Az egészséges étel nálunk még nem terjedt el széles körben, bár a „hívők” száma egyre gyarapodik. Nem véletlenül.

A szójababnak 2000 fajtáját ismerjük, fogyasztásáról pedig 5000 éves feljegyzések is vannak a kínai császári udvarból. Európába Gottlieb Haberlandt hozta 1700-ban, a párizsi botanikus kertben kelet tehenének nevezték.

A fehérjékben gazdag tofu receptjét az időszámításunk előtti II. században fejlesztették ki, Liu An császár idejében. A vegetáriánus taoisták étlapján mindig is előkelő helye volt, a japánoknál is nagy sikert aratott, hódító útja a szegények asztalától indult. Az ázsiai konyhában hamar elterjedt és megszilárdította helyét, ami máig nem ingott meg.

Gasztronómiai felhasználása kontinensünkön a második világháború után indult el, Amerikában pedig azonnal divatossá vált: Henry Ford autógyáros egy partin 16 különböző fogást szolgáltatott fel szójababból.

Forrás: www.mindmegette.hu/

- Hirdetés -