Továbbra is versenyben maradtak vívócsapataink az olimpiai kvótáért

94

A női kardozók a negyedik, a tőrözők a hatodik, a férfi párbajtörőzők a kilencedik helyen végeztek a hétvégi olimpiai kvalifikációs világkupa-csapatversenyen. Mindkét curling-válogatottunk a B divízióban maradt. Hosszú Katinka csapata lemaradt az ISL-fináléról. Sportlövészetben Major Veronika lett idén a Golden Target Awards díjazottja. Öttusában egy bronzérem jutott a magyaroknak a 24 évesek Európa-bajnokságán. Európa-kupát nyert snowboard slopestyle-ban Fricz Botond. Hétvégi összefoglalónk következik…

Vívás. A hétvégén három fegyvernemben (női kard és tőr, férfi párbajtőr) rendeztek olimpiai kvalifikációs világkupa-küzdelmeket. Mindhárom szakág pontversenyében biztató helyen várták vívóink a vasárnapi csapatversenyt. A viadalok befejeztével sem változott semmi, a szinte már olimpiai résztvevőnek tekinthető férfi kardozók mellett továbbra is versenyben maradt mindhárom fegyvernem magyar válogatottja az olimpiai részvételért.

A női kardozók (Battai Sugár, Katona Renáta, Márton Anna, Pusztai Liza) végeztek a legelőkelőbb helyen, egészen a bronzcsatáig meneteltek Orleansban. A nyolcaddöntőben a németek elleni 45:38-as győztes találkozón Katona és Márton egyaránt +5-ös mérleggel vette ki a részét. Azután következett az olaszok elleni negyeddöntő, ahol még magabiztosabb (45:31) győzelemnek örülhettünk. Az előző találkozó két húzóembere mellé Pusztai is csatlakozott. A világbajnok oroszok elleni elődöntőben nem sikerült meglepetést szerezni, 26:45 lett a vége. A bronzcsatában az az ukrán válogatott következett, akik közvetlenül a magyarok előtt álltak a kvalifikációs pontversenyben. A második kör után még szoros volt a találkozó (29:30), de a végére az ukránok fölénk kerekedtek és 36:45 arányban győztek.
A magyar válogatott az olimpiai kvalifikációs pontversenyben két helyet előre lépve a hatodik helyen áll, 7 ponttal lemaradva a kvótát jelentő ötödik pozíciótól. Ezt a helyet továbbra is Ukrajna birtokolja. A hátralévő három viadalon kell szomszédainkat megelőzni, vagy esetleg az afrikai kvótát birtokló Tunéziának a 14. helyről a legjobb 16 közül kiszorulnia. Ekkor a magyar női kardcsapat ott lehet a tokiói olimpián.

Az egyéni viadalon nem szerepeltek jól a lányok. A világ- és Európa-bajnoki érmes Márton a legjobb 64 között az olasz Crisciótól, az ifjúsági olimpiai bajnok Pusztai Liza egy fordulóval később a szintén olasz Battistontól kapott ki. Ezzel Márton kicsúszott az egyéni pontverseny két legjobb európai vívója közül és Pusztaival együtt szorosan a kvótás román Pascu és a görög Gkountoura mögött várja a folytatást. Természetesen mindenki abban reménykedik, hogy a női válogatott a hátralévő három vk-viadalon kivívja az olimpiai indulás jogát, és akkor három vívónk is ott lehet majd az olimpiai egyéni versenyében.

A női kardozók legközelebb két hét múlva Salt Lake Cityben folytatják a pontvadászatot.

Kellemes meglepetést okoztak a női tőrözők Kairóban. A Kondricz Kata, Kreiss Fanni, Lupkovics Dóra, Pásztor Flóra összeállítású csapat a nyolcaddöntőben 44:35-re verte Dél-Koreát. A negyeddöntőben az oroszok ellen nem volt esélyt, majd az 5-8. helyért vívott csatározásokban Kína legyőzése után Kanada következett. A lányok a budapesti vb-nyolcaddöntőhöz hasonlóan megint alulmaradtunk tengerentúli riválisuktól, ezúttal 33:45 arányban. A 6. hellyel a tőrözők továbbra is versenyben vannak a tokiói indulásért. A pontverseny első négy helye közül az első hármat az oroszok, az olaszok és a franciák foglalják el. A negyedik legjobb európai gárda, Lengyelország csupán 4 ponttal előzi meg az üldöző magyar és német válogatottat.

Az egyéni viadalon egy magyar sem jutott fel a főtáblára. A ranglista állása alapján a magyar lányoknak nagyon csekély esélye van csupán a tokiói egyéni indulásra. Természetesen a tőrözőknél is igaz, egy csapatkvalifikáció három egyéni indulást eredményezhetne.

Karácsony előtt még egy viadal vár a tőrőzökre Saint Maurban, december 15-én.

A férfi párbajtőrcsapat, Andrásfi Tibor, Berta Dániel, Rédli András, Siklósi Gergely csupán egy vereséget szenvedett a berni világkupán, azt is a nyolcaddöntőben Ukrajnától. Ezután három győzelem következett, ami a kilencedik helyet eredményezte. A pontverseny első négy helyén négy európai csapat tanyázik, mint biztos olimpiai induló. Őket két ázsiai gárda Kína és Dél-Korea követi. Oroszország áll jelenleg az európai földrész jogán járó kvóta helyén. A magyarok 25 ponttal lemaradva a 9. helyen várják a folytatást. Nehéz lesz innen kvalifikáló helyre felemelkedni, de ez a bravúr nem lehetetlen feladat. Ehhez legközelebb január 11-én nyílik lehetőség a heidenheimi világkupa versenyen.

Az egyéni viadalon a magyarok közül a legjobb eredményt elérve Andrásfi Tibor nyolcadik lett. A főtáblára került hat magyar közül három az első fordulóban kikapott, kettő pedig – Peterdi mellett a világbajnoki címvédő Siklósi Gergely – a másodikban, a legjobb 32 között búcsúzott. Siklósi Gergely biztosan tartja az első helyét az egyéni tokiói kvalifikációs pontverseny élén.

Az egyéni és csapat olimpiai kvalifikációs pontversenyek állását itt találják meg.

Curling. A magyar női válogatott a harmadik helyen végzett a B divízióban a svédországi Helsingborgban zajló Európa-bajnokságon, miután a szombati helyosztón 9:2-re nyert az angol csapat ellen. Az már az elődöntős vereséggel eldőlt, hogy a magyar női együttes nem jut fel az élvonalba. A magyar férfi csapat extra end után 7–6-ra legyőzte a szlovák együttest pénteken, így nem esett ki.

Úszás. Hosszú Katinka csapata, az Iron a harmadik helyen végzett a Nemzetközi Úszóliga (ISL) londoni állomásán, így eldőlt, hogy nem lesz ott a sorozat Las Vegas-i fináléjában. Katinka 200m pillangón, 200m és 400m vegyes számokban diadalmaskodott.

A magyar csapatban Szabó Szebasztián 50 méter pillangón 22.13 másodpercre javította saját rövidpályás országos csúcsát. A 22.20-as korábbi rekordot november elején a Duna Arénában érte el. A kaszinóvárosban sorra kerülő nagydöntőben Európát az Energy Standard mellett a Bernek Pétert és Kapás Boglárkát is foglalkoztató London Roar képviseli, míg a házigazdáktól a Cali Condors és a Los Angeles Current úszói versenyeznek majd.

Sportlövészet.  Két magyart hívtak meg a kínai Putienben rendezett világkupa-döntőre. Péni István légpuskával 2., szabadpuska 3×40 lövéses összetettben a 4. helyen végzett. Major Veronika légpisztollyal 7. lett. A 25m sportpisztoly számban 2 körrel lemaradva a finálétól a 13. helyen végzett.

A világranglistapontok alapján Major Veronika lett idén a Golden Target Awards díjazottja a 25 méteres pisztolyszámban a Nemzetközi Sportlövőszövetségnél (ISSF). Major úgy nyerte el a díjat, hogy csak három világkupa-állomáson vett részt a négyből. Újdelhiben első lett, a döntőben világcsúccsal győzött, amivel olimpiai kvótát is szerzett. Pekingben a második, Rio de Janeiróban szintén az első helyen zárt, Münchenben nem indult.
Major Veronika a díját december 6-án veheti át Münchenben, az ISSF Gálán. A tervek szerint ezen a hétvégén dönt majd a nemzetközi szervezet arról is, hogy a 2020-as olimpiát követően évente rendezzenek világbajnokságot a sportlövőknek.

Budapesten a Fehér úti Nemzeti Lőtéren rendezték a Hungarian Open nemzetközi sportlövőversenyt. A péntektől vasárnapig tartó nemzetközi versenyre idén rekordszámú nemzet nevezett, a viadalon 21 ország sportolója mérte össze tudását. A felnőttek mellett a juniorok is versenyre keltek, és a pénteki nyitónapon a négyből három számban Dénes Eszter, Jákó Miriam és az olimpiai bajnok Hammerl László fia, Hammerl Soma is a dobogó legfelső fokára állhatott.

A vegyescsapatok légpisztolyosai között a Tátrai Miklós, Sike Renáta kettős győzött.

A női légpuska hozta a legszínvonalasabb versenyt vasárnap. A 60 lövéses alapversenyt a 20 éves Toma Dorina a nemzetközi szinten is kiemelkedő, 630 körös eredménnyel zárta, mögötte a 17 éves Bajos Gitta 629.9 körrel lett második, az olimpiai kvótás, szintén 17 esztendős Mészáros Eszter pedig 629.7-tel harmadik. A nyolcas döntőben Toma és Mészáros visszafogottabban lőtt, előbbi az ötödik, utóbbi a hatodik pozícióban végzett, Bajos Gitta ugyanakkor a fináléban is remekelt, s 249.8 körrel megnyerte a versenyt.

Női légpisztolyban a világ- és Európa-bajnoki bronzérmes Sike Renáta napja volt a vasárnap, ugyanis az alapversenyben (575 kör) és a döntőben (236.1 kör) is a legjobb volt. A férfiaknál légpisztolyban az alapversenyben visszafogottabban teljesítő Tátrai Miklós diadalmaskodott 240.2 körrel. Puskában a 19 éves Klenczner Márton nyert, aki színvonalas küzdelem végén, 251.9 körös remek finálés eredménnyel lett első, négy tizeddel legyőzve a 20 éves Pekler Zalánt.

Öttusa. A lengyelországi Drzonkówban rendezett U24-es Európa-bajnokságon egy bronzéremmel fejezték be a magyarok a 24 éven aluliak kontinensbajnokságát. Az érmet a Barta, Erdős, Kállai-Simóka Nóra összeállítású csapat nyerte pénteken a nők hagyományos versenyében.

Snowboard. Európa-kupát nyert slopestyle-ban Fricz Botond. A 19 esztendős sportoló a hollandiai Landgaafban közvetlenül a FIS-világkupa után sportága második legrangosabb versenyén győzedelmeskedett. A sportágba nyolcévesen bekapcsolódott versenyzőnk kimagaslott a 15 fős döntő mezőnyéből, amelyen több világkupa-specialista is rajthoz állt. Biztonsági ugrásokkal kezdett, két, valamint két és fél fordulatossal, majd az ellenfelek minőségét látva kénytelen volt bekeményíteni. Botond már tavaly is felhívta magára a figyelmet, amikor élete első észak-amerikai versenyén harmadik lett, míg debütáló világbajnokságán a nagyon biztató eredménynek számító 30. helyezést csípte meg. Sikereinek köszönhetően idén már a világkupa „big air” viadalain bizonyíthat, magyarul korosztálya legjobbjaival nézhet farkasszemet hétről hétre.

A slopestyle a szabadstílusú snowboardosok legkifejezőbb szakága, amelyben ugratókkal és korlátokkal, valamint egyéb mesterséges elemekkel tarkított lejtőn lecsúszva mutatnak be különféle trükköket: szaltókat, forgásokat és csúszásokat. A pálya kb. 1000 m hosszú, általában három korlátkomplexumból és három óriási ugratóból áll. A versenyzőket összbenyomás alapján hattagú zsűri pontozza, a választott trükkök technikai nehézsége, változatossága, a pálya kihasználása, valamint a versenyző kreativitása és stílusa alapján. Magyar elnevezése nincs, a sportág az angol elnevezést használja. 2014 óta olimpiai sportág.
Botond legközelebb a coloradói Breckenridge-ben bizonyíthat, ahol először próbálja ki magát városi, épített rámpán.

forrás: olimpia.hu

- Hirdetés -