Új vegyes számok a pekingi téli olimpián

151

Ahogy a tokiói nyári, úgy a pekingi téli olimpia során is számtalan új, vegyes páros versenyszámnak lehet majd szemtanúja a nagyérdemű. Az alpesi sí, a biatlon, a műkorcsolya és a curling számai után snowboardban, freestyle síben, rövidpályás gyorskorcsolyában és síugrásban is bemutatkozhatnak a fiú-lány mix versenyek.

Az első nő, aki vegyes csapat versenyzőjeként szerzett olimpiai bajnoki címet, a svájci Heléne de Pourtalés volt. Az 1900-as párizsi játékokon vitorlázásban zárt az élen férjével, Hermannal, és unokaöccsével, Bernarddal. Ugyanebben az évben a teniszezők számára, majd az első téli játékokon, 1924-ben a műkorcsolyázóknak rendeztek fiú-lány páros tornát, ezután viszont hosszú ideig egyetlen sportágban versenyezhettek együtt férfiak és nők: lovaglásban. Az 1950-es évektől a díjugratás, a díjlovaglás és a lovastusa voltak a nemi egyenlőség legfontosabb bástyái a játékokon.

A helyzet azóta sokat változott. 2020-ban Tokióban a 4×100 méteres síkfutásban, 4×100 méteres gyorsúszásban, a judo és az íjászat csapatversenyeiben, triatlon váltóban, asztali tenisz vegyes párosban és 3 sportlövő számban (légpuska, légpisztoly, trap) is először szerepelhetnek közösen fiúk és lányok.

A 2022-es pekingi olimpia hasonlóan fontos lesz a vegyes számok szempontjából. 2014-ben Szocsiban a biatlon és a műkorcsolya, 2018-ban Phjongcshangban az alpesi sí és a curling felhozatala bővült 1-1 számmal. Kínában ugyanakkor 4 sportág is átesik majd a tűzkeresztségen.

A snowboard cross vegyes száma idén a lausanne-i téli ifjúsági olimpián már bemutatkozhatott nagyközönség előtt. Itt a férfiak indulnak először, majd mikor a csapat fiú tagja célba ér a lejtő alján, fent már nyílik is a kapu a másodjára rajtoló lánynak.

A freestyle sízők ugrószámában (aerials) már 3 főből állnak a csapatok. A felosztás változhat, a keretet alkothatja 2 fiú és 1 lány, vagy fordítva. A verseny menete egyszerű: a szerzett pontszámok összeadódnak, a legtöbb egységet gyűjtő csapat nyer.

Síugrásban már meghatározott az összeállítás: lány-fiú-lány-fiú sorrendben ugranak a négyfős válogatottak tagjai. Ebben a szakágban már 2012 óta rendeznek versenyeket, az elsőt Predazzóban a japánok nyerték. Lausanne-ban szintén szerepelt a szám: ekkor az osztrákok állhattak fel a dobogó legfelső fokára.

Rövidpályás gyorskorcsolyában a 2017-18-as világkupán tesztelték először a 2 fiúból és 2 lányból álló vegyes váltókat. Ilyenkor minden versenyző 2,5 kört tesz meg, a teljes versenytáv 2000 méter. Az idei téli ifjúsági olimpián a szervezők még egyet csavartak a forgatókönyvön: a csapatokat különböző nemzetek versenyzőiből állították össze. Ugyan a pekingi olimpiára visszatér majd a nemzeti felosztás, a verseny élvezeti értékéből ez vélhetően semmit sem von majd le.

forrás: olimpia.hu

- Hirdetés -