Vadnai Benjamin nyerte az első Laser Radial olimpiai válogatót

147

A melbourne-i Laser világbajnokságon Vadnai Benjamin a 23., öccse Jonatán a 36. lett. A magyar világbajnok, olimpiai kvótás finnes Berecz Zsombor felkészülési versenyen előzte meg a londoni bronzérmest, és végzett a junior világbajnok mögött. A birkózók 2 ezüst- és 1 bronzéremmel tértek haza a római Európa-bajnokságról. Három magyar érem is született Kuba fővárosában, Havannában, egy felnőtt kötöttfogású nemzetközi versenyen. A rövidpályás gyorskorcsolyázók dordrechti világkupáján megszakadt a válogatott 27 viadalon keresztüli érmes sorozata. Három fiatal magyar judós, Varga Brigitta, Tóth Benedek és Vég Zsombor is dobogóra állhatott a hétvégi olimpiai kvalifikációs judo European Open-viadalokon. Az idénynyitó nyíltvízi Világkupa-viadalon Dohában: Olasz Anna 17. és Sömenek Onon Kata 19. helye volt a két legjobb magyar teljesítmény.

Vitorlázás. A melbourne-i Laser Radial világbajnokság volt az első olimpiai válogató a Vadnai testvérek számára. Az idősebbik fivér, Benjamin a 23. lett a világbajnokságon (az olimpián ez a 16. helynek felelne meg, mert ott nemzetenként csak egy versenyző indulhat).

“Nem tudtam kihozni magamból a maximumot és Jonatánt is sajnálom, mert sokkal több van benne. Amúgy ez egy nagyon jó eredmény, mert a top 20-30 nagyon szoros, kevésen múlott, hogy bemenjek a top 15-be. A hibákat kell elemezni, átgondolni és az olimpia a fő cél, ott szeretnék 1-10-ben végezni, ez csak az első állomás volt az odáig vezető úton az évben. ” – értékelte teljesítményét Benjamin.

„A magabiztosság hiányzott leginkább. Nem feküdt nekem az a vitorla, amit a vébére kaptunk, soha nem voltam biztos az állításokban. – mondta Jonatán. Majd elárulta, hogy az igazi célja a 2024-es párizsi olimpia, ott szeretne éremesélyesként indulni.

A tokiói indulási jogot Vadnai Benjamin szerezte meg a múlt évi világbajnokságon, azonban ez még nem jelent automatikus olimpiai részvételt számára. Hogy a két Vadnai testvér közül ki lesz idén olimpikon, az a mostani vb-n, és a hyeres-i olimpiai héten (április 18-25.) elért eredmények alapján dől el.

A Palma de Mallorcán edzőtáborozó magyar finnes világbajnok, egyben olimpiai kvótás Berecz Zsombor ezüstérmet szerzett a Palma Finn Cup nevű versenyen. A Real Club Nautico de Palma (RCNP) szombaton véget ért versenyén közepes és könnyű szélben hét futamot rendeztek, ezek közül Berecz kettőt megnyert, négy második helyet futott, a kiesője egy 3. pozíció volt.

A versenyt a spanyol junior világbajnok Joan Cardona Mendez nyerte egyetlen ponttal Berecz előtt, a harmadik a 2012 olimpia bronzérmese, 2017 Európa-bajnoka, a francia Jonathan Lobert lett. A mezőny nem volt túl nagy, de nem is volt gyenge: indult még Berecz horvát edzőpartnere, a világranglistán 30. Nenad Bugarin, valamint a 20. spanyol Alejandro Muscat.

Berecz olimpiai felkészülése a tervek szerint folyik, január közepétől február elejéig edzőtáborozott Mallorcán, majd pár napos itthoni tartózkodás után utazott vissza, és legközelebb március közepén jön haza az olimpia konténer berakodása miatt ugyancsak pár napra. Következő versenye a Trofeo Princesa Sofia március 27-től április 4-ig, szintén Palma de Mallorcán, majd ugyanott az idei világbajnokság május 9. és 16. között.

Birkózás. A római Európa-bajnokságon a magyar válogatott több húzóneve – például a már olimpiai kvótás regnáló világbajnok, Lőrincz Tamás – nélkül is hozott két ezüstöt Lőrincz Viktor és Lévai Zoltán révén, egy bronzot a kvalifikációs sorozatra majd egy súlycsoportot lefogyó, Európai Játékok második Torba Eriknek köszönhetően, valamint összesen három ötödik helyet a fiatal kötöttfogású Váncza István, és a két szabadfogású honosítottunk, Muszukajev Iszmail és Kurmagomedov Murad révén.

A római felnőtt Európa-bajnoksággal egyidőben rendezte meg hagyományos, Gramma y Cerro Pelado nemzetközi versenyét a kubai szövetség.

A karibi szigetország rangos megmérettetésén, valamint az azt megelőző több mint egy hetes nemzetközi táborban magyar versenyzők is részt vettek. Takács Ferenc irányításával a világ- és Európa-bajnok Korpási Bálint, az olimpiai ezüstérmes, világ- és háromszoros Európa-bajnok Lőrincz Tamás, és az Európa-bajnoki bronzérmes, U23-as világ- és Európa-bajnok Szilvássy Erik is rajthoz állt. Hármuk közül Korpási jutott a legtovább, négy mérkőzést is megnyerve érdemelte ki az első helyezettnek járó díjat a 72 kilogrammosok között, ezzel pályafutása második aranyérmét szerezte már a kubai versenyen. Lőrincz Tamás is döntőt birkózhatott, két nyertes meccsel a háta mögött jutott el odáig, a fináléra azonban nem állt ki, mivel az előcsatározások során megsérült a keze, így jobbnak látta, hogy ha visszalép az aranyéremért folytatott küzdelemtől. Szilvássy Erik is újfent éremmel térhetett haza Kubából, az immáron csepeli színeket képviselő utánpótlásbajnok ezúttal a 97 kilogrammos súlycsoportban próbálkozott, ahol körmérkőzések után egy-egy győztes és vesztes mérkőzéssel ezüstérmet szerzett.

A következő cél – és a mostani eredményeknél is sokkal fontosabb – a március 19. és 22. közötti, budapesti olimpiai kvalifikációs viadal, ahol az Eb-vel szemben még szerezhetők kvóták a már meglévő négy magyar mellé, ám ahhoz majd a BOK csarnok szőnyegén döntőt kellene birkózni. Remélhetőleg a hazai környezet és a magyar szurkolók biztatása együttesen eredményezhet még egy-két tokiói repülőjegyet.

Rövidpályás gyorskorcsolya. Megszakadt a fantasztikus széria a világkupa-sorozat dordrechti állomásán. A többségében fiatalokból álló magyar válogatott 27 érmes világkupa futam után nem szerzett medáliát a viadalon. Igaz a legjobbak kihagyták az utolsó versenyhétvégét, helyette itthon készültek a márciusi világbajnokságra.

A legeredményesebben szereplő Krueger John-Henry 1500m-en a reményfutamokból küzdötte vissza magát és egészen a fináléig menetelt, ám ott kicsúszott és a 7. helyen végzett.

A Bácskai Sára Luca, Kónya Zsófia, Sziliczei-Német Rebeka, Somogyi Barbara összetételű női váltó, valamit a Bontovics Balázs, Talabos Attila, Tiborcz Dániel, Oláh Bence összetételben futó férfikvartett egyaránt a B-döntőbe jutott.

A 2019/2020-as világkupa-szezonban hat arany-, hat ezüst-, és négy bronzérem a magyar mérleg.

„Az olimpia, a világ- és az Európa-bajnokság mindennél fontosabb, mi pedig tanultunk a tavalyi szezonból, amelynek végére, a szófiai vébére kicsit elfogyott az erő… Ezért iktattunk be decemberben egy alapozó, mallorcai edzőtábort, és ezért döntöttünk úgy, hogy a legjobbjaink nem indulnak el Dordrechtben. Juniorjaink azonban jól megállták a helyüket, ráadásul a fejlődésük szempontjából fontos, hogy ilyen versenyeken is jégre léphessenek” – nyilatkozta Telegdi Attila, a Magyar Országos Korcsolyázószövetség gyorsasági ágazatának sportigazgatója.

A folytatás a március 13-15. közötti szöuli világbajnokság, ahol remélhetőleg több éremmel gazdagodik a magyar válogatott.

Judo. A férfiak számára az ausztriai Felsőőrön (Oberwart), a nők számára pedig a szlovák fővárosban, Pozsonyban rendeztek kvalifikációs viadalt.

Oberwartban negyvenhárom ország kétszáznegyvennégy judósa lépett tatamira, az éremtáblázat első helyét Japán (3 arany, 1 ezüst, 2 bronz) szerezte meg, megelőzve Ausztriát (2, 0, 1) és Brazíliát (1, 1, 0) a képzeletbeli dobogón. Magyarország két bronzéremmel nyolcadik lett a rangsorban.
A 81 kilogrammosoknál az U23-as Európa-bajnoki bronzérmes Tóth Benedek a dobogó harmadik fokáig menetelt: öt meccséből négyet megnyert, kazah, perui és kanadai judokák mellett az erdélyi Szőcs Elemér ellen is diadalmaskodott.
A 100 kilogrammosoknál a junior-világbajnoki bronzérmes, 18 esztendős Vég Zsombor állhatott fel a dobogó harmadik fokára: négy meccséből hármat megnyert – mindhármat ipponnal. Mindkét fiatalembernek ez az eddigi legjobb nemzetközi eredménye a felnőttek között.

A szlovák fővárosban hat indulónk volt, közülük az ifjúsági világbajnok Varga Brigitta tizennyolc esztendősen állhatott fel a felnőtt European Open-dobogóra Pozsonyban. Az újdonsült felnőtt magyar bajnok az öt mérkőzéséből négyet vívott meg sikerrel, csak a későbbi aranyérmes brazil Nascimento tudta felülmúlni. Mellette Szigetvári Mercédesz jutott el az éremcsatákig, de ott vereséget szenvedett, így biztató ötödik helyezéssel gyarapította olimpiai kvalifikációs pontjainak számát.

Nyíltvízi úszás. A szokásos hatalmas mezőny gyűlt össze a nyíltvízi szezon rajtján Dohában, a férfiaknál 74-en, a nőknél 53-an álltak fel a rajthoz.
Egy éve Rasovszky Kristóf szoros befutóban másodikként zárt, most egy kevésbé acélos úszás volt terítéken, olyannyira, hogy a világ- és Európa-bajnok magyar klasszis féltávnál még csupán 10 másodpercre volt az élbolytól, aztán fokozatosan visszaesett, és végül a 64. helyen ért célba.

„A mai eredmény nem tükrözi a valós erőállapotomat, az edzéseken már sokkal jobbakat mentem. Maradjunk annyiban, ha az olimpiai bajnok Ferry Weertman és több kiválóság úgy jön ki a vízből, hogy ez nem úszóverseny volt, hanem egy bokszedzés, az sokat elmond arról, hogy a bírók mennyire voltak képesek kordában tartani a történéseket. – kezdte saját teljesítményének értékelését az olimpiai kvótás Rasovszky. – Persze azt is be kell ismernem, hogy elszúrtam a kezdést, nem tudtam előre menni, aztán sokan tettek sokat azért, hogy az első frissítéshez egyszerűen ki se tudjak menni. Aztán a harmadik körben sikerült felmennem az élen állók mögé, de ekkor ketten-hárman megint csak a verekedésre koncentráltak, és ugyan nem hagytam magam, de az adok-kapokban elég durván beállt a vállam, így ezek után már csak arra koncentráltam, hogy beérjek.”

A magyar fiúk közül egyébként Székelyi Dániel érte el a legjobb helyezést, bár ő is majd’ 40 másodpercre volt a franciák remekül hajrázó világbajnokától, a versenyt két német előtt biztosan megnyerő Marc-Antoine Oliviertől.

A hölgyeknél hasonló különbséggel ért célba az érmesek mögött Olasz Anna, tőle nem sokkal lemaradva Sömenek Onon Kata 19. helyen zárt, a tavaly legjobb magyarként 15. Rohács Réka ezúttal 25. lett.

Folytatás májusban a Seychelles-szigeteknél, míg a harmadik állomás június 6-án, Budapest mellett, a Lupa-tavon esedékes (azért költözik a viadal Balatonfüredről, mert a májusi Európa-bajnokságra kiépített infrastruktúra tökéletesen megfelel majd a vk-futamnak is).

forrás: olimpia.hu

 

- Hirdetés -