Zsivótzky Gyulára emlékező napok Kisbértől Kiskunfélegyházáig

183

Az olimpiai bajnokunk nevét viselő sikátori illetékességű olimpiai kör őszi programjának vezérfonala Zsivótzky Gyula emlékének őrzése volt.

Az események sora a hagyományos Zsivótzky-futással kezdődött, amellyel idén az egyesület nyitott az iskolák felé, s kalapácsvetőnk mexikóvárosi sikerének évfordulójával egyidőben (Veszprémvarsányban, Győrben és Budapesten) került sor versenyekre, novemberben pedig bajnokunk gyermekkorának helyszínén, Kisbéren és környékén rajtoltak el a diákok, hogy teljesítsék az elmúlt évszázad magyar atlétájának világcsúcsával azonos 73,76 m-es távot. Az Ászári Jászai Mari Általános Iskolában a felősöket, a Bakonysárkányi Fekete István Általános Iskolában gyakorlatilag az egész iskolát megmozgató program volt a verseny, míg a lassan egy évtizedes történetében először Kisbéren, a Petőfi Sándor Általános Iskola rendezésében, költözött fedél alá a Zsivótzky-futás, éppen a róla elnevezett városi sportcsarnokba – a kedvezőtlen időjárás miatt.

Az érmeket mindhárom helyen Zsivótzkyné Komka Magdolna, olimpikon magasugró, aki maga is tagja a körnek, Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára, dr. Printz János Károly, a MOA Tanácsának tagja, az egyesület elnöke, valamint dr. Tóth Ferenc, az egyesület felügyelő bizottságának elnöke, adta át a legjobbaknak. Közülük kiemelkedett az ászári Polgár Patrik eredménye, mivel a füves pályán kimért távot 8,33 másodperc alatt teljesítette, ami több mint figyelemreméltó. Az iskolák lelkes vezetőinek, pedagógusainak és természetesen az egymással nagy izgalommal versengő és egymásnak szurkoló diákoknak – no meg a városban és környékén mindezt koordináló dr. Udvardi Erzsébetnek, az egyesület alelnökének – köszönhetően ezer fölé emelkedett a Zsivótzky-futás őszi küzdelmeiben induló tanulók létszáma.

A kisbéri verseny a Zsivótzky Emléknap ott zajló ünnepi programjaiba illeszkedett, amelyeket megtisztelt jelenlétével Sinkovicz Zoltán, a város polgármestere is. Az ünnepélyes pillanatok olimpiai bajnokunknak a sportcsarnok falán lévő emléktáblája megkoszorúzásával kezdődtek, majd délután az Őszi Napfény Idősek Otthonában folytatódtak, ahol Szarvas Szilveszter, az intézmény igazgatója – szintén a kör tagja – fogadta a délutáni ülés résztvevőit. Itt került sor az idei Zsivótzky Gyula Emlékdíj átadására is, amelyet Győr Béla vehetett át, aki kezdetektől fogva támogatója a sikátori kör céljai megvalósításának és rendszeres résztvevője az egyesület programjainak.

Az otthon kistermében a jelenlévők felidézték Zsivótzky Gyula Kisbéren töltött gyermekéveit, s tájékoztatást kaptak arról is, hogy milyen módon őrzik helyben olimpiai aranyérmesünk emlékét. Az egyesület elnöke a fontosabb helyszínekről (városokról, stadionokról) diasort vetítve kísérte végig előadásában jeles atlétánk pályafutásának főbb állomásait.

A hétfői program az előbbiek jegyében szombaton már Kiskunfélegyházán folytatódott. Az egyesület többéves projektjei közé tartozik ugyanis Zsivótzky Gyula életútja meghatározó helyszíneinek felkeresése, s november 23-án – Zsivótzkyné Komka Magdolna gondos előkészítését követően – az alföldi városba vezetett az egyesület küldöttségének útja, ahol az Kecskeméti Olimpia Barátok Bóbis Gyula Körének részéről Grosán Pál csatlakozott az emlékek őrzőihez.

A kiskunfélegyházi látogatás megerősítette, hogy a településen rendkívüli tisztelet övezi olimpiai bajnokunk, a város díszpolgárának emlékét, aki első kalapácsát még Kisbéren fabrikálta, középiskolai éveit ugyan Tatán kezdte, de a sportgimnázium ottani megszűnését követően Kiskunfélegyházán folytatta, s a városban töltött három év alatt vált igazán kalapácsvetővé, ottani színekben nyerte első versenyét, amelyet még sok-sok további siker követte (más dobószámokban is). Érdekes aktualitás, hogy Grosán Pál, aki szintén a gimnázium tanulója volt, szeptemberben szeniorként éppen dobószámokban – sajátos dobó ötpróbában (súlylökés, diszkoszvetés, kalapácsvetés, gerelyhajítás, nehézkalapács-vetés) – szerzett nyolcvanas korosztályában Európa bajnoki címet.

A Zsivótzky Gyula útját követő kis társaságot Rokolya Csaba igazgató vezetésével nagy szeretettel fogadták egykori iskolájában, a „Petőfiben”, teljes nevén a Szent Benedek Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Tagintézményében. A program résztvevői közösen, nagy kíváncsisággal keresték meg az intézmény világhírűvé vált hajdani tanulója osztályának tablóját. A MOB és a MOA nevében Győr Béla, a két egyesület képviseletében pedig Grosán Pál és dr. Printz János Károly helyezett el koszorúkat az iskola (a tablón az első érettségi találkozó éveként megjelölt 1960-ban már olimpiai ezüstérmet szerző) büszkeségének domborművénél.

Az olimpiabarát látogatók ezt követően a Polgármesteri Hivatalban megcsodálhatták a gyönyörű dísztermet, majd útjukat folytatva „bónusz-programot” jelentett számukra a városhoz köthető olimpikonok oszlopának felfedezése a Móra Ferenc Gimnázium udvarán.

A szép és mozgalmas városnézés a KÉSZ Aréna Városi Sportcsarnokban ért véget, ahol a városban született olimpikonok szuggesztív módon elhelyezett nagy méretű fotóin kívül Zsivótzky Gyulának egy külön falfelületet szenteltek, röviden bemutatva pályafutását is.

Az önmagában is magával ragadó létesítményben éppen a legkisebbek birkózóversenye zajlott, s ez a betérőknek azonnali szurkolási lehetőséget is nyújtott. A gyerekek küzdelmeit és felkészültségét csodálva mindenki meggyőződhetett arról, hogy az olimpiák múltbeli magyar sikerei mellett a jövő is reményteljes.

forrás: olimpia.hu

- Hirdetés -